статии,

31 декември – последната страница

Даниел Богдански Даниел Богдански Последвай Dec 31, 2016 · 5 mins read
31 декември – последната страница
Сподели

Днес е денят, денят за равносметката, но не за онази, за която вероятно сте чули по телевизията – световните новини са ясни, днес е време за лична равносметка. За твоите успехи и провали през изминалите 365 дни.

Дните около Коледа и Нова година са прекрасни, всички са развълнувани и бързат, тичат за някъде – кой да купи подарък, кой да изпече козунак или да замеси баницата за новогодишната трапеза. Навън е студено, а ние се сгушваме вътре на топло, щастливи, че прекарваме времето си с любимите хора. Но освен веселието, хубавите мигове, подаръците и безгрижието, с които тези дни са изпълнени, това е и времето в което се сбогуваме със старото и приветстваме новото.

Днес е 31-ви декември – последният ден от високосната 2016 година, последният шанс да направим нещо за себе, нещо, което сме отлагали цяла година. Дали ще е да започнеш нова книга, да по спортуваш или пък да излезеш с приятел – не знам какво е твоето “нещо”, но искам да спреш да четеш за секунда и да помислиш –Кое е това, което си отлагал цяла година и така и не си успял да намериш време да направиш?

Защото ние хората обикновено правим всичко за другите, но много малко за самите нас. Ходим на работа, вършим задължения, грижим се за децата ни и се държим като големи зрели хора, отговорни и всеотдайни в това, което се изисква от нас. Но нещо не е наред, чувстваме го, един тих глас дълбоко в нас се обажда от време на време и ни шепне да обърнем внимание на себе си, да мечтаем повече и да правим по-често онова, което обичаме.

За това те моля да спреш за секунда и да помислиш над нещата, които обичаш и по-специално над всичко, което чувстваш, че е можело да се случи, трябвало е да се случи през изминалите 365 дни, но така и не се е осъществило. Искам да изкараш наяве онези събития, които са можели да променят живота ти. Онова обаждане, което така и не направи, онази среща, на която не отиде, и изобщо всички възможности, които ти бяха дадени и ти изпусна, защото не се чувстваше готов или не намери време или пък беше сигурен, че това не е “точният момент”.

Не си мисли, че искам да те накарам да съжаляваш за онова, което е било възможно да се случи, но не се е случило. Дори напротив, моята цел е да те подтикна да преоцениш възможностите, които са можели да променят живота ти, но по някаква причина ти не си се възползвал от тях. Защо искам да направя това? Защото смятам, че в днешния ден сме длъжни да преосмислим тези изминали 12 месеца, да погледнем проблемите и перспективите в живота ни от друг ъгъл, за да можем да започнем 2017 г. по-мъдри, с по-ясно поставени цели, за да станем по-добри и по-успешни хора.

Изминала година

Каква беше тази година?

2016 г. беше динамична, проблемна, бих казал трудна като цяло. За добро или зло станахме свидетели на множество политически и икономически промени в световен мащаб. Част от които са – нов президент в САЩ, а също нов и у нас. Британия гласува да излезе от ЕС, проблема с емигрантите се задълбочи, а Ислямска държава направи няколко ужасяващи терористични акта.

По всичко изглежда, че лошите новини бяха в пъти повече от добрите, но това не ме и учудва, защото дори и да беше обратното, ние едва ли щяхме да разберем. Все пак медиите нямат интерес да съобщават позитивното, защото не му обръщаме достатъчно внимание, а и защото потиснат, страхлив и апатичен народ се управлява по-лесно.

И все пак, въпреки политическите и икономическите проблеми възникнали през изминалите месеци, аз имам своите поводи за радост и ми се иска да споделя някои от тях :

Моята 2016

Трудно е да погледнеш вътре в себе си, по-лесно е да подтикваш другите да го направят, но нека споделя с вас част от по-значимите събития случили се в живота ми. На първо място, през изминалата година, пожънах плодовете от създаването на видеоклипа “Българският път“, съответно – запознах се с много хора от различни професии и позиции в обществото и създадох възможности за нови проекти.

Помогнах в създаването на късометражния филм “България в 4 сезона” (който се очаква да излезе до няколко месеца). Участвах в конкурса за младежко филмово изкуство “Арлекин”, където за мое голямо учудване филма ми за Дъбенското съкровище спечели първо място.

Завърших средното си образование, приеха ме да следвам в чужбина и създадох този блог, който ми дава възможност да комуникирам с вас. Също – бях отличен с ежегодната награда на комитет “Васил Левски” гр. Карлово, както и други награди, за които няма смисъл да пиша повече. Общо взето 2016 година се очерта успешна за мен, но стига толкова съм афиширал себе си.

Не пиша тези неща за да се хваля, а за да покажа резултатите от труда си пред вас, защото ако нямаш дела и резултати, никой не би се трогнал от празните ти приказки. Споделям моята история, защото тя е пример за това, че не съм чакал “перфектният момент”. Защото съм се обадил на нужният човек, без да се притеснявам как ще изглеждам в неговите очи. Дал съм интервю, макар и силно да съм се притеснявал и да не съм искал да изляза от зоната си на комфорт.

Повярвал съм, че животът трябва да представлява нещо повече от плащане на сметки и така нареченото “физическо оцеляване”. Поставил съм си високи цели и съм опитал да намеря начин да ги реализирам, което не означава, че не съм имал трудности или моменти на пълно колебание, на липса на вяра и страх от неизвестното.

Напротив, дори и сега ги имам, но не се оставям на тези чувства да контролират живота ми, а се опитвам да ги разбирам и преодолявам. Моята 2016 година бих описал с една дума – “израстване” – и духовно и личностно и като начин на мислене.

Благодаря ти, че стигна до края на тази статия, с радост очаквам коментара ти относно твоята 2016 г. Какви трудности преодоля? С какво ще я запомниш ? Кое бе най-хубавото, което ти се случи, а кое най-лошото? Ако трябва да я опишеш с една дума, коя ще бъда тя?

Пожелавам ти весело прекарване и много здраве, любов и успехи през новата 2017.