статии,

21 век – самоунищожение или личностно развитие

Даниел Богдански Даниел Богдански Последвай Nov 28, 2016 · 6 mins read
21 век – самоунищожение или личностно развитие
Сподели

Както съм казвал и преди, 21 век е невероятен, пълен с възможности във всеки един аспект. 21 век според мен ще бъде повратната точка в човешката история, взимайки напредвид темпа, с който се развиват технологиите. Ние имаме възможността да се родим, в едни от най-интересните времена на цялото човечество. С теб станахме свидетели на най-новата форма на съществуване – дигиталната, защото не качиш ли нещо в интернет – то сякаш не се е случило. С теб виждаме как ден след ден света става все по- глобализиран, все по-мобилен, все по-еднакъв и в същия момент все по-различен.

Светът не е това, което беше преди 10 години, светът не е това, което беше вчера. Знаеш ли, че само докато четеш тези изречения се родиха 300 човека, а други 100 си отидоха. И че само за последните 24 часа, населението на планетата земя се е увеличило с 300 000 души. А знаеш ли също, че за последните 30 години цените на самолетните билети са спаднали с повече от 50%? Възможността да летиш на цени от 10 до 50 евро до друга държава е нещо съвсем нормално днес.

Как дефинираме прогреса?

За да оценим развитието на човешката цивилизация през последните 50 години, трябва да направим сравнение с друг период от историята. Например, знаеш ли какво се е случило от 1800 до 1850? Нека ти подскажа, нищо особено – Наполеон вписва името си в историята и се случват няколко политически и икономически промени в някои държави. А другите по-значителни събития са: първите опити за създаване на фотография, Александър Дюма пише “Тримата мускетари”и няколко други поети и писатели създават творбите си.

А сега помисли, какво се е случило през последните 50 години – в интервала от 1966-2016. Част от събитията са: разработването на първия персонален компютър, покоряване на небесата с първия успешен пътнически полет, създаден е първият промишлен робот, изработен е първият клетъчен телефон, интернетет става публичен, въвежда се GPS и много други.

В този мигновен период от човешката история се създадоха нови технологии и същите, се подобриха многократно за няколко десетилетия. От 30-тонен компютър с капацитет да изпълни няколко изчисления за час, до квантов компютър, с капацитет да изпълни милиарди изчисления в части от секундата. От стационарен, до клетъчен телефон с постоянно покритие. От фериботи, коли, влакове до непрестанни полети в небето. И да не забравяме, че вече сме навсякъде, по всяко време и имаме достъп до всякаква информация с натискането на няколко клавиша. Е как да не живеем в най-богатите от към възможности времена? Ние притежаваме света в джоба си, само трябва да разберем какво искаме да оставим на този свят.

Какво още ни трябва?

Не е нужно да си физик или инженер, за да се опиташ да си представиш как ще изглежда света след още 50г. – през 2066. Може би ще ни имплантират чипове като се раждаме (вече го правят всъщност) Или пък ще използваме антигравитационни средства за транспорт (и това е вече факт), тогава изкуствен интелект ? Да, това ще бъде забележително – представи си софтуер, който е толкова съвършен, че да може да се програмира сам, когато разбере, че нещо му липсва или има нужда от подобрение. А сега си представи как този софтуер се използва за да предпазва околната среда и в един момент, проумее, че най-големия вредител на околната среда е човека. Прекрасно заключение – човека, тогава трябва да елиминираме човека? – Възможно, защо не?

Виж, и аз като теб не знам какво ще се случи през 2066г., но това не ме тревожи като цяло, това което ме тревожи, е факта, че днес имаме всичко което ни трябва и не правим нищо, за да се възползваме от него. Какво имаме ли? Имаме онова, за което милиони хора по света, в продължение на векове са се борили – свобода и достъп до знание. През 13-ти век болшинството от населението на Европа е вярвало, че ако живее нещастен, пълен с болка и страдание живот, то в отвъдното го очаква безгрижен и изпълнен с щастие живот. Докато група хора са живеели своя рай, експлоатирайки другите, само защото са притежавали достъп до информация. През 15 век, не е било много по-различно, пак само елита на нациите – буржоазията са имали достъп до книги и образование.

Какво те спира? Мързелът? Как да го преодолеем?

А какво е твоето оправдание?

А сега приятелю, кажи ми ти, който си роден в 21 век и имаш покрив над главата си, храна на масата и интернет покритие навсякъде. Живееш в демократична държава, имаш право да вярваш в каквото си поискаш, да правиш почти каквото си искаш, да пътуваш свободно по целия свят. И най-важното – имаш цялото знание на света в джоба си, кажи ми какво е твоето оправдание? Кажи ми какво те спира да следваш мечтите си? Какво ти трябва, пари ли? – Естествено, нищо не става без пари – ами тогава иди и си ги изработи. Трябва ти някоя книга? Иди до библиотеката, потърси в интернет. Трябва ти време? – Стани час по-рано, легни си час по-късно. Излез от фейсбук и инстаграм и вложи времето си в нещо, което те развива.

Трудно е да променим живота си, но не е невъзможно, всичко започва с мотив. Трябва нещо да те “удари”, да те изкара от зоната ти на комфорт. Трябва да имаш потребност да научиш новата информация или да изкараш нужните пари. Нямаш ли фокус, не фиксираш ли мозъка си към определена идея, цел или информация – то ти няма да я видиш, дори и цял живот да бъде пред очите ти. Помисли си какво ти трябва, какво искаш – напиши го на един лист и си състави план. Тогава мигновено ще започваш да забелязваш нещата, които ти трябват. Ще видиш плаката за събитието, което може да промени живота ти. Ще попаднеш на статията, която ще те накара да станеш рано сутрин и да избягаш първия си километър към дългоочакваното отслабване.

Хората, които движат света, създават нови неща, въвеждат технологии и иновации, не са много по-умни от теб. Но всички те имат 2 общи качества – фокус и потребност. Не ги ли изградиш ще се изгубиш, буквално няма да можеш да намериш себе си в объркания свят, в който живеем. В цялата дезинформация, в медийната и социалната илюзия, в която ежедневно прекарваме часове наред използвайки фейсбук и другите социални мрежи. Бъди предприемач – творец, вместо консуматор и апатичен наблюдател. Всичко, което ти трябва е пред очите ти, от теб зависи дали ще го видиш.

Не знам дали 21 век ще се окаже векът на нашето самоунищожение или напротив – времето на най-великите открития. Но едно знам със сигурност – никога до сега хората на Земята не са живяли по-добре от днес и никога до сега не са имали възможностите, с които ние разполагаме. Но както се оказва за да успее един човек не му трябват възможности, толкова колкото му трябва потребност и фокус, с които да намери начин да осъществи мечтите си.